fredag 10 juli 2009

Avlopps-slam som borde bugga oss..

Visste Ni att våra avlopp, vårat avloppsslam som det heter, används till att gödsla åkrar?
Det låter ju rimligt nog eller hur? Nästan lite back to basics för så har ju bönderna gjort i alla tider. Nu är det dessvärre så att i en internationellt publicerad studie har forskare från Finland och Uppsala undersökt avloppsslam från Uppsala reningsverk.
Vad man hittade var inte så uppmuntrande.
I varje vecka i fyra månader tog man prover och i dessa hittade man i 79%(!) av fallen en så kallad superresistent bakterie kallad vancomycin-resistant enterococci (VRE).
Vad som menas är alltså att de är resistenta mot antibiotika, ett stort och allt växande problem inom djurindustrin och hälso/sjukvården. Enkelt uttryckt innebär det att människor riskerar i allt ökande grad få väldigt långt utdragna och smärtsamma sjukdomsförlopp med infektioner som aldrig läker.
Vad man riskerar i det här fallet är att genom slammet-gödslingen så kan de resistenta bakterierna och deras gener "fortplanta" sig eller transfereras först till grödorna och sedan till människan. Man får en massa mutationer på vägen och nya "superbugs" skapas.
Dessa superbugs kan alltså dela med sig av sin resistenta gen till andra bakterier som tidigare inte var just..resistenta.
Lösningen är enligt forskarna att genomföra en slags värmebehandling och på så sätt ta död på bakterien men det är idag inte "praktisk genomförbart" i den skalan som skulle behövas...
En annan lösning är såklart, att folk blir mer restriktiva med penicilin, antibiotika.
Det är ju ett överanvändande av dessa som skapat problemet till att börja med.

Vi är tillbaka på ruta ett känns det som. Vi måste på det stora hela börja leva lite sundare och mer i samklang med naturen, på så sätt kommer vi att bli friskare och därmed inte behöva konsumera alla dessa mediciner.
Mediciner som när de kommer ut i avloppen skapar andra problem än superbugs.
Hormoniella problem, bla påverkar det fisken och vår reproduktion negativt...
Men det är en annan historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar